2013. július 15., hétfő

Ananász hatásai



Az ananász a Broméliafélék családjába tartozó, tőlevélrózsás növény, egy kaktuszfaj gyümölcse. Terméseit a levélrozetta közepén, mereven felálló száron hozza. Az ananász nem egy gyümölcs, hanem több virág gyümölcsének összenövéséből alakul ki - az egyes kis virág-gyümölcsök együtt nőnek, így alkotják együtt az ananászt-. Ezek mindegyikének van egy “szeme”, amelyek az ananász héján láthatók.

Méret tekintetében igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós nagyságig. Ha érett a gyümölcs akkor közelről igen édes illatú, húsa lédús, színe fehér, vagy sárga, íze édes-savanykás míg pikkelyes héja zöld, sárga vagy barnás színű lehet.

Az Ananász származása

 

Származását tekintve az ananász (Ananas comosus) a spanyolok megjelenése előtt már kedvelt gyümölcs volt Közép- és Dél-Amerikában. Eredeti őshazája valószínűleg Paraguay, és Brazílián keresztül terjedt el egészen a Karib-térségig. Európába Kolumbusz hozta be a XV. században. A gyümölcsöt 1535-ben mutatták be a spanyol királyi udvarnál, és a portugálok révén a nagy kereskedelmi hajóutak kialakulásával párhuzamosan terjedt el, azonban Európában még a XVI. és XVII. században is ritkaságnak számított.

Világszerte több száz fajtáját tartják számon. Nálunk leggyakrabban a Cayane ananásszal találkozhatunk. Fontos fajták még a Victoria ananász, melynek színe sötétebb, és íze a legédesebb mind közül, valamint a Red Skin ananász, mely pirosas héjjal rendelkezik.

Az ananász kedvező hatása az egészségre


Az ananász többféle kedvező hatást gyakorol az egészségre, mivel B, C és E-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot tartalmaz. Harminc dekagramm ananász már fedezi a felnőttek számára a szükséges napi C-vitamin és mangán mennyiséget. Száz gramm ananász 53 kcal-t, 0,4 g fehérjét, 12 g szénhidrátot (döntően glükózt, fruktózt és szacharózt), gyümölcssavat (citrom- és almasav)  és 0,3–0,6 g rostot tartalmaz.

A bromelin enzim


Tartalmaz ezenkívül egy enzimet - a bromelint -, amely képes beindítani és megkönnyíteni a fehérjék emésztését. A Hawaiion működő Ananász Kutatóintézetben dolgozó kutatók megpróbálták kideríteni, hogy az ananásszal ízesített zselatin miért nem szilárdul meg. A kutatók rájöttek, hogy a bromelin enzimnek köszönhető a jelenség. Ez az enzim a fehérjebontás katalizátoraként működik és segítségével a fehérjék aminosavakra bomlanak. Néhány szakács a nehezen átsüthető hús belsejébe ananászlevet csöpögtet, hogy jobban átsüthető és puhább legyen.

A bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Mivel önmagában a nyers ananász gyümölcs nem tartalmazza a terápiás mennyiségű bromelint, ezért készítenek belőle koncentrált hatóanyag-tartalmú táplálék-kiegészítőket. Az enzimet az ananász gyümölcséből és szárából állítják elő.

Bromelin enzim a gyógyászatban


A bromelint 1957. óta használják orvosi célokra. Alkalmazási területeiről több tudományos közlemény leírja, hogy erős fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású, mérsékli a szöveti gyulladást, az ödémát. A duzzanatokat a fibrint lebontó vegyületek aktiválásával szünteti meg. A bromelin hatásos lehet a visszértágulat kezelésében. A kitágult erekben kevés a – fibrin természetes lebontásához szükséges – ún. plazminogén aktivátor. A bromelin ehhez hasonló hatást fejt ki, emellett megakadályozza, hogy a visszerek környezetében a bőr keménnyé, rögössé váljon.

Gyulladáscsökkentő hatásáról reumás ízületi gyulladás esetében is beszámoltak, csakúgy, mint természetes fájdalomcsillapító tulajdonságáról osteoathritis esetén.
Ismert a bromelin mukolitikus, azaz nyákoldó, köhögéscsillapító tulajdonsága is, például idült hörghurutban. Váladéktermelést csökkentő hatása miatt heveny arcüreggyulladás esetén is jelentős javulást tapasztaltak bromelin-terápiát követően.
Vizsgálatokkal is alátámasztott, hogy ez a vegyület probiotikus hatást fejt ki, azaz szervezetünk védekezőrendszerét erősíti. A nyálkahártyát védő Immunglobulin-A szintet emeli, emellett számos immunsejtünk termelődését fokozza.

Ananász a szépségápolásban


Az ananász a szépségápolásban is használatos, ugyanis az ananászban lévő enzim, kiválóan használható elhalt hámsejtek eltávolítására. Egyes kozmetikumok ananász-enzimeket tartalmaznak, melyek az elhalt bőrsejteket feloldják és a bőrt frissen és fiatalon tartják.  A száraz arcbőr kezelésére, vagy ráncok eltüntetésére ananász-maszkot ajánlanak. A gyümölcsnek mintegy húsz percig kell hatnia, majd hideg vízzel kell arcunkról leöblíteni. A gyümölcshús nedvességet kölcsönöz a bőrnek, leoldja az elhalt és felújítja az egészséges bőrsejteket.

Az ananász fogyasztása


Az ananász nagyon sokoldalúan felhasználható gyümölcs. Fogyaszthatjuk nyersen: magában, (gyümölcs) salátába, gyümölcsös italokhoz, koktélokhoz. Felhasználható pikáns ételek készítéséhez, ideálisan harmonizál curryval, paprikával, borssal, gyömbérrel, chilivel. Társítható húsokhoz (pl. klasszikusan a sertés, de szárnyashoz is) . Ideális húsok, halak, zöldségek pácolásához. un. hawai ételek készítéséhez. Édességekhez is kiváló alapanyag, különösen az érett gyümölcs. Bizonyos esetekben kifejezetten javasolt a konzerv, vagy párolt változat használata, ez ugyanis nem tartalmaz enzimet, és jobban felhasználható tejtermékkel, zselatinnal készülő édességekhez.

Készíthető belőle gyümölcslé, lekvár, grillezhetjük, mézzel és kókusszal tálalva finom és egyszerű édesség. Gyümölcsének illóolaját, amely vajsav-etil-éterből áll, csemegék készítéséhez használják. Borszesszel vegyítve az ananászesszenciát adja, amelyet a cukrászok alkalmaznak. A trópusi országokban az ananásznedv megerjesztésével bort, nanaja nevű likőrt és szeszitalt is készítenek.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése