2013. július 15., hétfő

A dél-koreai bíróság kártérítésre kötelezte a Monsantot és a Dow Chemicalt az Agent Orange vietnámi használata miatt

Az amerikai hadsereg a vietnami háborúban lombtalanítószerként vetette be, az Agent Orange nevű gyomirtószer keveréket, melynek gyártói a Monsanto és a Dow Chemical cégek voltak.  Dél-Korea pedig 300 ezer katonát küldött a vietnámi háborúba és legalább 16 ezer katonát érinthet a mérgezés.
39 dél-koreai veterán katona beperelte a Monsanto és a Dow Chemical cégeket, arra hivatkozva, hogy súlyos egészségügyi problémákat okozott náluk az Agent Orange gyomirtószer, elsőfokon meg is nyerték a pert, de a két multinaiconális szervezet fellebbezett. 
Pénteken a dél-koreai legfelsőbb bíróság helybenhagyta azt az elsőfokú bíróság döntést, mely kártérítésre kötelezte a Monsanto és a Dow Chemical cégeket. A felperes 39 dél-koreai veterán katonának összesen 415 ezer $ kártérítést ítéltek meg, akik részt vettek a Vietnámi háborúban.
A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a katonák egészségügyi problémái (pl. a non-Hodgkin limfóma) összefüggnek az Agent Orange nevezetű vegyszer dioxinjaival. Az Agent Orange egy nagy hatékonyságú herbicid (gyomirtó szer) és defoliáns (a növény lombozatának elvesztését okozó szer).

A 79 millió liter kiszórt vegyszer nem csak az emberekben okozott kárt, hanem a lepermetezett terület trópusi ökoszisztémájában, továbbá bekerült az emberi élelmiszerellátási láncba is. Ez a vegyszer az élelmiszerláncba bekerülve betegségeket (súlyos bőrbetegségeket, valamint tüdő-, gége- és prosztata-rák) és születési rendellenességeket okoz mind a mai napig. Az Agent Orange olyan teratogént tartalmaz, mely generációkon keresztül fogja éreztetni a hatását a megmérgezett emberek családjában.
A háború utáni vietnami kormány becslése szerint 4,8 millió lakos volt kitéve az Agent Orange hatásainak, amely 400 000 ember halálát és 500 000 torzszülött gyermek születését okozta.
A Dow Chemical és a Monsanto nem ért egyet a szöuli bíróság péntek döntésével, szerintük a bizonyítékok nem támasztják alá, hogy összefüggés lenne a gyomirtószerek és megbetegedések között. 

 
Felhasznált irodalom: Wikipédia – Agent Orange

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése