2013. július 12., péntek

A műanyagokból hormonszerű vegyületek oldódnak bele az élelmiszerbe


Kutatások megállapították, hogy a legtöbb műanyagból, még azokból is, amelyek “BPA-mentesek” (BPA: biszfenol A), hormonszerű vegyületek oldódnak ki normál körülmények között. Míg a kutatások pár évvel ezelőtt zajlottak, ez arra emlékeztet bennünket, hogy kétszer is meggondoljuk a műanyag palackok használatát.


Annak ellenére, hogy az iparág úgy gondolja, hogy a “BPA-mentes” címkével elhitetik velünk, hogy az élelmiszerek biztonságossá válnak és nem okoznak hormonzavarokat, a kutatók azt mondják, hogy ez egyszerűen nem igaz. Több mint 450 különböző műanyag tartót és palackot vizsgáltak meg. Több mint 70%-uk ösztrogénszerű vegyületeket engedett bele az általa tárolt élelmiszerbe.


A tesztelt anyagok olyanok voltak, amelyek a legnagyobb valószínűséggel kerülnek érintkezésbe az élelmiszerrel. Műanyag zsákok, cumisüvegek, műanyag ételtartók és dobozok voltak a teszt alanyai. Ezután megvizsgálták a “BPA mentes” tartókat is, és megállapították, hogy a sós víz és alkohol hatásának kitett legtöbb műanyagból hormonszerű, károsító vegyi anyagok szabadulnak fel. A mosogatógépbe vagy napfényre illetve mikrohullámú sütőbe tett műanyagok közül még az is károssá vált, amelyik addig nem engedett ki magából semmiféle vegyi anyagot. Gondoljunk csak bele,végül is ugyanez történik a műanyag tartókkal nap mint nap otthonunkban is. Mikróba tesszük őket, mosogatógépben mossuk őket, vagy épp napfény érheti azokat. A kutatás szerint szinte nincs olyan műanyag, ami teljesen egészséges lenne.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése