2013. június 16., vasárnap

Koriander (kínai petrezselyem)


Ez a konyhai fűszer képes mobilizálni a higanyt, kádmiumot, ólmot, aluminiumot a csontokban és a központi idegrendszerben is.

Valószínüleg az egyetlen hatásos anyag, mely az intracelluláris részben (mitochondriához, tubulinhoz, liposzomákhoz, stb. kapcsolódva) és a sejtmagban helyreállítja a higany által okozott DNA károsodást.

A koriander több mérget mobilizál, melyek a távozás előtt a biztonságosan elrejtett helyekről távozva eláraszthatják a kötőszöveteket, ahol az idegek helyezkednek el.
A folyamat neve újramérgezés.

Könnyedén elkerülhető, ha egyidejűleg a bélrendszerbe méregelnyelő anyagot juttatunk. Ehhez válasszuk a chlorella algát. Egy nemrégen végzett állatkisérlet bemutatta, hogy az aluminium csontvázból való távozása gyorsabban zajlott le, mint bármelyik más méregtelenítő anyaggal.


A tinktúra adagolása


Kezdetben naponta 2 csepp, 2 alkalommal, közvetlen étkezés előtt vagy 30 perccel a chlorella bevitele után. A koriander elindítja - az idegmérgeket tartalmazó - epe kiválasztását a vékonybélbe. Az epe kiválasztása az étkezést követően természetes,
a koriander jelentősen javítja ezt. Ha nem fogyaszt chlorellát, a mérgek többsége a vékonybélen keresztül ismét felszívódik az idegvégződések segítségével.

Fokozatosan növelje a dózist a teljes hatás eléréséhez, 10 cseppre napi 3 alkalommal.
A méregtelenítés kezdeti fázisában 1 hétig szedje a koriandert, majd 2-3 hétig szüneteltesse.

A koriander használatának más módja: dörzsöljön 5 cseppet naponta 2 alkalommal a bokába, hogy mobilizálja a rekeszizom alatti összes szervet, izületet és csontozatot.
Ugyanígy a csuklóba, a rekeszizom feletti szervek, izületek és csontozat mobilizálásához. A csuklón sűrűn találhatók idegvégződések, és keresztezi a fő nyirokcsatorna (nyirokfelvét).

Koriander tea: 10-20 cseppet tegyen egy csésze forróvízbe. Lassan kortyolgassa. Gyorsan kitisztítja az agyból a mérgeket. Hatásos fejfájás és más akut tünetek ellen (pld. izületi fájdalom). Vagy dörzsöljön 10-15 cseppet a fájó területbe.
Gyakran, szinte azonnal érezhető a fájdalom csillapodása.




Koriander tinktúra készítése


Egy pohár koriandermagot zúzzon szét kőmozsárban.
Töltse a zúzott magokat egy sötét színű lezárható üvegbe.
Öntsön rá 1 csésze vodkát és 1 csésze desztillált vagy tisztított vizet.
Zárja le szorosan az üveget és rázza össze, majd tegye meleg helyre.
A következő 2 hétben napi 2 alkalommal rázza össze az üveg tartalmát.
Szűrje le szöveten keresztül.
Tölcséren keresztül ossza szét legalább 8 darab sötét színű cseppentős üvegbe.

Az elkészült tinktúra 2 évig használható fel.
Sötét, hűvös helyen tárolja.

A koriander jellegzetes ételizesitőként használt mindenütt Spanyolországtól Mexikóig, a Közel-Kelettől Dél-Amerikáig. A friss leveleket gyakran az ételek tetejére szórják, a gyökerét használják Thaiföldön arra, hogy határozottan erős ízt adjon a helyi ételeknek. A koriander az egyik fő összetevője a mexikói salsának is. A koriander, más néven cilantro, külön aromával rendelkezik a benne lévő koncentrált illóolajok miatt. Ez a magával ragadó illat lehetett az ösztönző erő a világ minden táján arra, hogy az emberek ételizesitésre használják azt. A mai orvostudomány csak most kezdi felfedezni a koriander egészségre gyakorolt hatásait.

A koriander története

Bár nehéz bizonyítani, hogy pontosan honnan ered ez a hatékony gyógynövény, szakértők szerint a Közel-Keletről vagy Dél-Európából származik, annak a ténynek köszönhetően, hogy ezek a régiók nagy mennyiségben tartalmaznak vadon termő növényeket. A régészek az ókori egyiptomi fáraó, a híres Tutanhamon sirjában is megtalálták maradványait.
A koriandert az ókori Görögországban is ismerték, a levelét élelmisznek használták, robusztus illóolaját pedig parfümként. Majd a rómaiak a hóditások idején bevezették a modern kori Nagy Britannia területére, ahol a romlott hús szagának álcázására használták. Európából a brit gyarmatositók vitték Amerikába az 1670-es években. Európából Angliába, onnan Amerikába kerülve tehát az ókortól napjainkig ismert növényről van szó. Mi tehát az ami miatt a kutatók manapság felfigyeltek rá?

A koriander egészségre gyakorolt hatásai


Ez a növény nem csak egy gyakran használt fűszere számos ízletes és egzotikus ételnek, hanem erős természetes belső tisztítószer is. A koriandert régóta eredményesen használják nehézfémek és egyéb mérgező anyagok eltávolítására a szervezetből.
A koriander kémiai vegyületei valóban kötődnek a nehézfémekhez, kilazítva őket a szövetekből, vérből és a szervekből. A növényben található kémiai vegyületekkel együtt a méreganyagok távoznak a szervezetből.
Nagy mennyiségű szakirodalom sugallja azt, hogy a koriander a természet egyik legjobb kelátképző anyaga, különösen azoknak akik fokozott szintű higany mérgezésnek vannak kitéve mindennapjaik során. A higanymérgezésnek való kitettség gyakori probléma, a higanyos fogtömések vagy a ragadozó halak túlzott fogyasztása okozhatja. Sokan, akik higanymérgezésben szenvednek vallják, hogy a mérgezés hatásait csökkenteni lehet nagy mennyiségű, rendszeres és hosszabb időn át tartó koriander fogyasztással.
Továbbá, a koriander olaj erős pozitív hatást gyakorol az emésztőrendszerre. Az olaj segíti az emésztő enzimek és savak termelődését és stimulálja a belek perisztaltikáját.

A koriander szervezetre gyakorolt hatásai:

  • Erőteljes gyulladásgátló hatás, amely főleg izületi gyulladás tüneteit orvosolja
  • Antibakteriális, főleg a szalmonella fertőzéseket küszöböli ki
  • Úgy működik, hogy emeli a HDL-koleszterin (jó koleszterin), és csökkenti az LDL-koleszterin (a rossz fajta koleszterin) szintjét.
  • A gyomor gázosodását, puffadást megelőzi és az általános emésztést segíti.
  • Megszünteti a húgyúti fertőzéseket
  • Csökkenti a hányingert
  • Megkönnyíti a menstruáció alatti hormonális ingadozásokat
  • Kimutatták, hogy csökkenti a menstruációs görcsöket.
  • Extra rostanyagbevitelt jelent az emésztőrendszernek
  • A vas és magnézium jó forrása, igy hasznos a vérszegénység elleni küzdelemben.
  • A hasmenést megállitja, különösen, ha mikrobiális vagy gombás fertőzések okozták azt
  • Elősegíti az egészséges máj működését
  • Csökkenti a kisebb duzzanatokat
  • Erős antioxidáns hatású
  • Fertőtlenít és segíti a szervezet méregtelenítését
  • Serkenti a belső elválasztású mirigyek müködését
  • Segíti az inzulin elválasztást, csökkenti a vércukorszintet
  • Természetes antiszeptikus és gombaellenes szer a bőrbetegségek, mint a gombás fertőzések, ekcéma esetében
  • Immun-fokozó tulajdonságokkal is rendelkezik
  • Köptető
  • Segít egyszerű kötőhártya-gyulladáskor, valamint szem-öregedés, a makuladegeneráció és más szembetegségek esetén
James A. Duke, Ph.D., amerikai botanikus szerint a gyomor megnyugtatásához minden nap egy maroknyi levélből készitett tea fogyasztása ajánlott és elegendő.

Természetes szerves vegyületek

A cineol és a linolsav két fő olyan összetevő amely anti-reumatikus, ízületi-gyulladás csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a két összetevő is segít a duzzanatokat csökkenteni vizhajtó hatásuk miatt. A koriander e mellett olajsavat, palmitinsavat, sztearinsavat és aszkorbinsavat vagyis C-vitamint is tartalmaz. Ezek az összetevők hatékonyan csökkentik a magas koleszterinszintet a vérben, valamint a vénák és artériák belső falán.
Borneol és Linalool májtisztitó hatásúak és csökkentik a hasmenést is. A cineol, limonén, Alpha-pinén és béta-phelandrén antibakteriális hatásúak.  A Citronelol komponens egy jól ismert természetes fertőtlenítő, segít a rossz lehelet ellen, a száj-sebek gyógyítására és megelőzésére is használatos. Tartalmaz továbbá nagy mennyiségű A-vitamint és egy fontos ásványi anyagot, foszfort is.
A legismertebb kémiai vegyület a korianderben a Dodecenal nevű anyag. Egy friss tanulmányban amelyet Isao Kubo, Ph.D vezetett a University of Berkeley-n, laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatták, hogy ez a komponens a korianderben kétszer olyan hatásos, mint a gyakran használt antibiotikum a gentamicin. Ez ugyanaz az antibiotikum amit szalmonella fertőzések esetén adnak az orvosok. A kutatók úgy vélik, hogy a koriander az egyetlen természetes antibakteriális szer, ami hatékonyabb, mint a gentamicin.

Koriander termesztése

Koriander, vagy Coriandrum sativum, az Apiaceae család tagja és évelő gyógynövény. Kémiai növényvédő szerek, műtrágyák nélkül, esővízzel öntözve megnő virágcserépben vagy a kertben is, napos, nedves helyen.

Mellékhatások és ellenjavallatok

Terhesség alatt használata ellenjavallott mert vetéléshez vezethet. A megfoganás esélyeit csökkenti, kisbabát tervezőknek nem ajánlott. Ha Ön terhes vagy szoptat, kérjük konzultáljon orvosával mielőtt koriandert fogyasztana bármilyen formában.


Forrás: Jomtom.hu , naturahirek.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése