2013. július 29., hétfő

A Hunzák nem dobják el a barack magját

 

 

Befőzéskor örülünk, ha a lekvárok, befőttek végre a polcokra kerülnek. Hámozva, magozva a barack a lábasban rotyog, a magja pedig leginkább a szemétbe kerül, nem is sejtve, hogy mekkora kincstől fosztjuk meg magunkat.

A hunzák a barack magját olyan nagyra értékelték, hogy fizetőeszközként használták. A Hunza völgye az azonos nevű folyó mentén terül el, 6000 méternél magasabb hegycsúcsok között. A z éghajlati viszonyok a sárgabarack termesztéséhez kiválóak. Atilla népéből kivált, ős magyar rokonaink termesztik és igen nagy mennyiségben fogyasztják a sárgabarackot és annak kincsét, a magját. A barackot frissen és szárítva is fogyasztják, ételeiket pedig a barack magjából préselt olajjal készítik. A hölgyek arcuk ápolására is használják a magját.
Hunza-sargabarack
A hunzák földjét úgy is hívják, hogy „a völgy ahol örökké élhetsz”.  Az itt élő emberek a mai napig hosszú életükről híresek, betegségektől nem szenvednek, asszonyaik szépséges és gyönyörű sima bőrűek. A hunzák a XX. századot megelőző időkben akár 160 évig is éltek. A hunza népcsoport tagjait nem sújtják úgynevezett civilizációs ártalmak: szívbetegségek, vérnyomás problémák, daganatos megbetegedések. A nőknél ismeretlen a klimax, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek.
PAK: High Altitude Lifestyle Appears To Promote Longevity
hunza-7
Tudományos magyarázatokra bőven találunk szakirodalmat, amelyek közül dr. Krebs elmélete a legelterjedtebb: az általa elnevezett a B17 vitamin fejti ki egészségünkre jótékony hatását. A B17 vitamin pedig benzaldehidből, ciángyökből és diszacharidból áll. Az elmélet szerint tehát a barack magjának ciántartalma nem mérgező.
barack
Érdemes befőzés után félretenni a magokat, szárítás után pedig megtörni. Igazán finom és egészséges rágcsálnivaló csemegét tehetünk el akár télre is.
barackmag
magyarno.com

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése