2013. június 17., hétfő

Mondjanak NEMET a genetikailag módosított organizmusokra


Mondjanak NEMET a genetikailag
módosított organizmusokra



„Ha ellenőrzés alatt tartod az olajat, akkor az egész
országot, ha ellenőrzés alatt tartod az élelmiszereket,
felügyeled az egész populációt.” Henry Kissinger

A biztonság téves érzete

Az amerikai fogyasztók nagy többsége azt hiszi, tévesen,
hogy a FDA csak olyan genetikailag módosított
élelmiszereket hagy jóvá, amelyeket szigorú, aprólékos és
hosszú időn keresztül tartó kutatásoknak vetettek alá. Semmi
sem lehetne igazabb. Kötelező, hogy megértsék azokat a
komoly szétágazó következményeket, amelyeket ezeknek a,
bocsássák meg a kifejezést, de laboratóriumban elkészített
termékek megemésztése okoz. Az élelmiszer genetikai
módosítása/technológiája magába foglalja azt a
laborfolyamatot, amely által mesterségesen iktatnak be
géneket az állatok vagy termesztett növények DNS-ébe. A
genetikailag módosított organizmusokat (GMO)
megtervezhetik baktériumok, vírusok, rovarok, állatok vagy
akár emberi gének hozzáadásával is. Elsősorban a
növényeket módosítják, hogy lehetővé tegyék számukra,
hogy „mérget igyanak”. Olyan idegen géneket iktatnak be,
amelyek által képesek túlélni a halálos dózisú gyomirtó,
gombaölő
és rovarirtó szereket.
Az egyetlen biztonsági tesztelést csupán a GMO
előállítójától kérik, akinek saját jelentését kell benyújtania az
újonnan megalkotott GMO Biztonságára vonatkozóan. Ezt a
csalást azért engedték meg, mert a GMO-élelmiszer,
lényegét illetően azzal az élelmiszerrel egyenértékű, amely
már biztonságosként lett jegyzékbe foglalva. Röviden, az
élelmiszerek biztonságának területén a farkas őrzi a
bárányokat.

A biztonság hamis érzetét keltették bennük az
élelmiszerek valódiságát illetően. A tudatlanság a kulcsszó
ebben a csaló kampányban, hiszen az amerikaiaknak
csupán a 25%-a tudja, hogy életében evett valaha
genetikailag módosított élelmiszert. Az első
öt termék, amely
genetikailag módosított: a szója, a kukorica, a gyapot, a
növényi olaj és a cukorrépa. Az ezekből származó termékek,
az élelmiszerüzletek termékeinek több mint 75%-át képezi. A
legfontosabb aspektus, hogy a genetikailag módosított
termékeket a toxikus és allergén reakciókkal, beteg, steril és
halott tenyészetekkel, és a laboratóriumokban
tanulmányozott fajok negatív hatásaival kapcsolják össze. A
genetikailag módosított élelmiszereket az európai
élelmiszertermelők, és nagyjából a föld minden országában
betiltották, ezek mégis jelen vannak az AEÁ-beli és kanadai
előállítási folyamatok nagytöbbségében.

Az egyik nagyon keresett filmgyártó szerint: „A GMO
élelmiszerek nagyon veszélyesek, főként az állapotos nőkre
és a gyermekekre nézve. Miután a női nemű
patkányokat
genetikailag módosított szójával etették, az újszülöttek
nagytöbbsége elpusztult – összehasonlítva azzal a 10%-os,
újszülöttek rendjében végbement elhalálozással, amely az
olyan patkányok estén történt, amelyeket természetes
szójával etettek. A módosított szójával etetett kölykök
kisebbek és valószínűleg terméketlenek voltak. A módosított
szójával etetett patkányok heréinek színe rózsaszínről
sötétkékre váltott. Azoknak az egereknek, amelyek
ugyanilyen élelmezést kapták, megromlott a spermájuk. A
módosított szójával etetett szülők embrióinak megváltozott a
DNS-ük. Azoknak az egereknek, amelyeknek módosított
kukoricából állt az étkezésük, gyengébb és kisebb kölykeik
voltak. Az indiai Haryana vidékén azoknak a
szarvasmarháknak, akik genetikailag módosított gyapotot
ettek, reproduktív komplikációi akadtak, mint korai szülés,
vetélés és terméketlenség; sok szarvasmarha elpusztult.
Hozzávetőlegesen két tucat farmer vallotta azt, hogy több
száz disznó lett terméketlen bizonyos genetikailag módosított
kukorica miatt. Egyes állatoknál hamis terhesség
jelentkezett; voltak, amelyek csak vízzel teli zacskókat
szültek; a tehenek és a bakok terméketlenek lettek. Az AEÁban
az alacsony testtömeggel születő
csecsemők
előfordulása, a terméketlenség és az infantilis elhalálozás
feljövőben van."

Az egyik szakorvos úgy véli, hogy a genetikailag
módosított élelmiszerek veszélyességének egyik
legvilágosabb jele, hogy minden állatfaj, amely elé egy
genetikailag módosított, és egy természetes terméket raktak,
elkerülte az elsőt. Sokszor ezt a választást hozzák, amíg ki
nem éheztetik őket, mintha az ösztönük azt mondaná, hogy
az a típusú élelem veszélyt jelent nekik.

Monsanto, a legjelentősebb nagyvállalat, amely a
genetikailag módosított élelmiszerekért felelős, egy
narancssárga hatóanyagot bocsátott rendelkezésünkre, a
dioxint, az rBGH-t, ez birtokolja a módosított szójatermesztés
90%-át, a kukoricának a 85%-át, és ezt a búza követi.

Fertőzött kukorica

A kukorica chipsek (és a tortilla) nagyon népszerűek,
főleg nálunk itthon, Texasban. Lehet, hogy te is ettél párat
ezen a héten. Na, lássuk, hogy szeretnél-e még venni
ilyeneket, miután elolvasod a következő
információkat. A kukorica (és a gyapot) genetikai módosításra került, hogy
előállítsanak egy olyan rovarirtó szert, melynek neve Bt-
toxin, és amelyet a „bacillus thuringiensis” nevű
talajbaktérium állít elő. Amikor a bogarak esznek a
növényből, a méreg eloszlik a gyomrukba és megöli őket. A
genetikailag módosított kukorica felelős a tehenek haláláért
Németországban, a lovak, szarvasmarhák és csirkék
haláláért a Fülöp-szigeteken. Gondoljanak bele, hogy ha a
Bt-gének is átadásra kerülnek, a kukorica chips rovarirtó
gyárrá változtathatja a bélben lévő
baktériumot. Már nem is
olyan ízletesek azok a chipsek, igaz?

A Monsanto a legújabb kísérletét készül előállítani,
amelynek neve „franken-food”, ez a kukorica olyan
módosított változata, amelynek nyolc anormális génje van,
és a neve Genuitz SmartStax. A SmartStaxnak valóban nyolc
transzgénje van (mutáns gének) amelyek kombinálva, vagy
egész egyszerűen felhalmozva találhatóak meg benne – hat
a rovarirtókkal szembeni ellenállást szolgálja, kettő a gyomirtók ellenállását.
Hogy jobban megérthessük a probléma súlyosságát, a jelenlegi genetikailag módosított
kukorica csak három transzgént tartalmaz.

A SmartStax kukoricában transzgének változatossága van jelen, amely azt feltételezi, hogy ellenőrzés alatt vannak úgy a föld alatti, mint a föld feletti kártevők. A Genuity, a Monsanto egyik fióktelepe olyan gombaölő vegyületet használ, amelyek között megjelenik a clothianidina (rovarirtó)
a genetikailag módosított magokban. A clothianidin
szisztémás rovarirtó, amely képes eljutni a kukorica minden
részébe, beleértve a pollenbe, amelyre rászállnak a méhek.
A clothianidin kiválasztása a magok kezelésére leginkább
egoista dolog, mivel hozzájárul a méhpopulációk
csökkenéséhez. Ha a genetikailag módosított organizmusok
elpusztítják a Föld pollenezőit (mint a méhek), az sokkal
fenyegetőbb, mint amilyen veszélyt az emberekre vagy más
emlősre jelentenek.

A Genetikai technológia informáló-és kutatóbizottsága,
illetve a Caen és Rouen Egyetemek megvizsgálták a
Montesanto vállalat három kukoricatípusát. Az adatok
„teljesen világosan bizonyítják, hogy ezek előnytelen hatást
gyakorolnak a vesére és a májra, a méregtelenítő szervekre,illetve különböző
sérüléseket okoznak a szívben, a mellékvese mirigyekben, a lépben és a
vérképzőszervekben”, nyilatkozta a Caen Egyetem molekulabiológusa.
Viszont a Monsanto vállalat nyolc transzgénnel rendelkező kukoricát fejleszt! Ez már nem vicc. Ha Amerikában élsz, egészséged és gyermekeid egészsége
veszélyben van. Sokkal inkább úgy tűnik, mintha ez egy
horrorfilmből lenne, semmiképp sem olyan, mint aminek
helye van egy modern államban.


Terméketlenséget okozó szója

Egy friss orosz (az Orosz Tudományos Akadémiához
tartozó Ökológiai és Fejlesztési Intézet illetve a
Génbiztonság Nemzeti Szövetsége irányítása alatt végzett)
kutatás során a tudósok felfedezték, hogy a genetikailag
módosított organizmusok, egészen a harmadik nemzedékig
sterilitást okoznak a hörcsögöknél! A hörcsögöket
genetikailag módosított szójával etették két éven keresztül,
miközben a kutatók három hörcsöggenerációt elemeztek. A
tanulmány ideje alatt a második hörcsöggenerációban,
amelyet ilyen típusú szójával etettek, az infantilis
elhalálozások száma ötször nagyobb volt, mint azoknál a
hörcsögöknél, amelyek élelmeztetésében nem volt
módosított szója. De ezt követően még nagyobb probléma
ütötte fel a fejét, mivel a harmadik hörcsöggeneráció
majdnem teljes egészében (több mint 90%) steril volt!
Aggasztó, hogy az orosz tanulmányhoz azt a genetikailag
módosított szóját használták, amelyet az AEÁ-ban,
szójaültetvényeknek szánt mezőgazdasági területek 90%ában
termelnek.


2005-ben az Orosz Tudományos Nemzeti Akadémiai
egyik orvos tagja azt nyilatkozta, hogy a genetikailag
módosított szójával kezelt patkányok kölykei életük első
három hetében elpusztultak. Az orvos folytatni szerette volna
kutatásait, de arra már nem volt szükség. A csalódás magjai
és a genetikai rulett című könyvének szerzője szerint:
„amikor az Európai parlamentben voltam, elmondták, hogy a
főnököt az ő főnöke tartotta nyomás alatt.
Következésképpen, nem volt szabad kutatásokat végeznie
állatokon a genetikailag módosító összetevőket tartalmazó
élelmiszerekkel kapcsolatban, az összes dokumentumát
elégették, a mintákat ellopták, az egyik kollégája pedig azzal
próbálta megnyugtatni, hogy ezáltal megoldható a bolygó
túlnépesedésének problémája”.

Az egyetlen közölt, genetikailag módosított
élelmiszerekkel kapcsolatban, embereken végzett tanulmány
során hét önkéntesnek Roundup-ready (olyan szójamagok,
amelyekbe olyan géneket iktattak, amelyek ellenállóak a
gyomirtókkal szemben, hogy túléljék a Roundup gyomirtó
szerrel való halálos adagú permetezést) szójamagokat kellett
enniük. Az önkéntesek közül három esetében a szójába
beiktatott gén bejutott a belében lévő
baktériumainak DNSébe,
és a genetikailag módosított szójával való élelmezést
követően még hosszú ideig folytatta működését! Képzeljék el
saját traktusukat, amint Roundup gyárrá változik, és egyéb
genetikai jellegű
problémákat okoz, amelyek fokozatosan és
progresszív módon gyengítik egészségét. A máj egyik fő
funkciója a méregtelenítés. A genetikailag módosított
szójával etetett egerek és patkányok súlyos változásokat
szenvedtek ezen a téren. Egyes esetekben a máj kicsi lett és
részlegesen elsorvadt, más esetekben jelentősen nehéz és
duzzadt lett.

Gyilkos technológia

Az 1980-as évek kezdetétől az AEÁ kormánya és az
olyan vállalatok, mint a Monsanto titokban a genetikailag
módosított organizmusok technikájának tökéletesítésén
dolgoztak, hogy a farmereket arra kényszerítsék, hogy
évente új magért térjenek vissza ahhoz a szállítóhoz, akiktől
a magokat vásárolják. Ezek a magok csupán egyszer
teremnek. Az új termés magjai „öngyilkosok”, és nem
használhatóak a továbbiakban.

Ez a „gyilkos technológia” (genetikai felhasználás
korlátozás technikája – GURT). Hatalmas erőszaktétel a
farmereken, hogy ne tudják megőrizni és felhasználni saját
magjaikat. És a pollenszállítás miatt, ez a farmerek más
termesztett növényeit is érinti. Azok a gének, amelyek a
genetikailag módosított növényekből származnak,
keresztfertőzést okozhatnak, és veszélyeztethetik a
mezőgazdasági biodiverzitást, és a farmerek létét.
Egyáltalán nem meglepő, hogy a Monsanto megvásárolta a
Delta & Pine Landet, amely a legnagyobb gyapotmagtermelő
vállalat, és együtt, a gyilkos technológiának három
amerikai szabadalmát birtokolják.

A GURT fenyegetést jelent az észak-amerikai, nyugateurópai,
japáni élelmiszerek biztonságára, és minden olyan
vidék esetén veszélyt jelent, ahol a Monsanto és üzleti
partnereinek szövetsége a genetikailag módosított
organizmusokkal tört be a piacra. Annak a szervezetnek a
szóvivője, amely több mint 10 millió farmert képvisel az
egész világon, azt nyilatkozta: „A gyilkos technológia a
farmerek, az őshonos termesztések, és az élelmiszerek
függetlensége ellen intézett közvetlen támadás. Fenyegeti a
rurális populációk fellendülését, főleg azokat, amelyek
nagyon szegények.”
A GURT a Big Agra vállalatok álmára adott válasz, amely
abban áll, hogy világszinten ellenőrzés alatt tartsák az
élelmiszerek előállítását. Többé nincs szükség arra, hogy
költséges nyomozókat fogadjanak, hogy az tájékoztassa őket
arról, vajon a farmerek újrahasznosítják-e a Mosanto magjait
vagy egyéb szabadalmazott, genetikailag módosított
organizmusokat. A kukorica, szója vagy gyapot gyilkos
magjai már az első
begyűjtés után öngyilkosok lesznek. Ha
Henry Kissingert olvasunk, „Ha ellenőrzés alatt tartod az
élelmiszereket, felügyeled az egész populációt.”

Ez a technológia eltüntetheti az élelmiszert a bolygóról
akár egy idény alatt. Az élelmiszert fegyverként
használhatják. A Legfelső
Ítélőszék egyik amerikai jogásza
azt a megjegyzést tette a keresztfertőzéssel kapcsolatban,
hogy az „nem a világ vége”. Valóban, igaza van, de talán
Amerika végét jelenti.

Mi a megoldás?

Az amerikaiak nagyrésze azt vallja, hogy nem ennének
genetikailag módosított organizmusokat, ha azok fel
lennének címkézve, de szemben más iparosított
országokkal, az AEÁ-ban nem szükséges a felcímkézés.
Mégis, a vállalatok önkéntesen ráírhatják a termék
címkéjére, hogy az nem GMO.

A megoldás a család, a barátok, és főleg a farmerek
nevelésében áll, amely döntő
szerepű. A legegyszerűbb
módja annak, hogy ne legyen genetikailag módosított
organizmus a bevásárlókosarukban, ha elolvassuk az
ingyenes nem GMO termékek bevásárlási útmutatóját.

Általános szabályként elmondható, hogy el kellene
kerülniük az olyan termesztések eredményeinek termékeit,
amelyek genetikailag módosítva voltak, név szerint:

• KUKORICA – kukoricaliszt, teljes kiőrlésű liszt, olaj, keményítő, glutén és édesítő szer
• SZÓJA – szójaliszt, lecitin, izoflavon, izolált protein
• REPCE – repceolaj (a repce magjából nyert olaj)
• GYAPOT – gyapotmagolaj
• CUKOR – kerüljenek minden olyan terméket, amelyen
nem kerül feltüntetésre, hogy 100%-osan
cukornádból, cukornád párologtatott levéből, vagy
organikus cukorból készült
A bizonylattal rendelkező
organikus termékek nem
tartalmazhatnak egyetlen genetikailag módosított
organizmust sem. Következésképpen, amikor „100%-osan
organikus” vagy „organikus összetevőkből készített” címkéjű
termékeket vásárolnak, ezek az élelmiszerek nem
tartalmaznak genetikailag módosított összetevőket.

Forrás: András Fekete Élelmiszerek és Természetes Gyógykezelések a RÁK ellen c. könyve.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése