2013. június 24., hétfő

A csoki ami nem olvad


csoki2Már a csokoládé is műanyagból lesz. Amúgy is telepakolják mindenféle tartósító meg édesítőszerekkel. Hát ezt követően még csak elolvadni sem fog. Kíváncsiak lennénk, hogy mi lehet az új fajta szer, és milyen rákokat, stb.. okoz?!

A “forradalmi áttörés” azzal magyarázható, hogy a világméretű csokigyárak, többek között a Barry Callebaut, nagyon okosan arra jött rá, hogy Afrikában és Ázsia országaiban azért nem fogyótermék a csokoládé, mert ott még hamarabb elolvad, és így élvezhetetlen a fogyasztása. egy svájci édesipari kutatólaborban feltalálták a csokoládégyártás új generációját: a csokit, ami még a kéz melegétől sem olvad meg, sőt még a szájban sem. Egy hagyományos most kapható csokoládé átlagosan 30 fokig hőálló, ezután kezd csak el megolvadni. Na igen, de ezzel a hatalmas fejlődéssel majd 55 fokig lesz hőálló, tehát ahogy említettem, a szájban sem fog elolvadni, hanem a nyálban található enzimek bontják le. Talán. Nem baj, legalább majd Afrikában esznek csokit…
Az új csoki különben Vulcano néven fog futni több, mint valószínű, és jelenleg a fejlesztése a legnagyobb titoktartás mellet folyik. Ehhez képest már a fél világ tud róla. Az elolvadhatatlan csokoládét várhatóan 2 éven belül fogják a piacra dobni, és állítólag az íze egyáltalán nem fog változni. A kutatásban résztvevő egyik kutató azt nyilatkozta, hogy egy egészen más projekten dolgoztak, mikor felfedezték az új anyagot.
Különben a lépés teljesen várható volt, hiszen egy amerikai édesipari cég már az 1940-es években is kísérletezett a hőálló csokoládé megalkotásával, sikertelenül, hiszen a végeredmény egy olyan kemény, ízetlen barna színű valami lett, hogy senki nem bírta elrágni. Ment a kukába. Pár éve ugyanezzel megpróbálkoztak Nigériában is, ők kukoricakeményítővel kísérleteztek, ezzel azonban csak az ízén és a színén javítottak.

Forrás: hir.ma

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése