2013. június 19., szerda

Gyerekek kedvence a Cseresznye !

( Kép a saját fámról )


Cseresznyemagokat a kőkorszakból származó leletekben is találtak. E sokoldalú gyümölcs minden része „gyógyszer” a szó szoros értelmében: a húsa, a magva, a szára egyaránt.
 Legfontosabb hatóanyagai:
  • Antocián (egy növényi festék), amely a legújabb kutatások szerint serkenti a kötőszövet újraképződését, elősegíti a fehérjéből alkotott kollagén rostok összekapcsolódását, enyhíti az izületi gyulladásban szenvedők problémáit és hatékony bio antioxidáns.
  • Sok A-vitamint, B-vitamint és C-vitamint, valamint folsavat tartalmaz, ezért erősíti az immunrendszert, és segít megőrizni a szellemi frissességet.
  • További értékes tápanyaga a kalcium, ami nélkülözhetetlen a csontok és fogak anyagcseréjében, a vas, ami vérszegénység esetén hatásos, és a kálium, ami jeleskedik a sejtanyagcserében.
  • A cseresznyében igen sok a melatonin. Kutatások szerint a szívrohamot szenvedett embereknek alacsony a melatoninszintjük, tehát feltételezhető, hogy segít a szívroham megelőzésében. A melatonin antioxidáns hatású, és az immunrendszer számára is fontos anyag.
  • A cseresznye gazdag bioflavonoidokban, melyek semlegesítik a sejtkárosító szabadgyököket, és elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket - ez utóbbiak a bőr petyhüdtségét és öregedését gyorsítják. E nagy tisztító és vízhajtó hatású gyümölcs segít elszállítani a vérben lévő nem kívánatos anyagokat, növeli az energiaszintet, lúgosítja a szervezetet, segít a savbázis egyensúlyának helyreállításában, de a makacs székrekedésben is jótékony hatású.
  • Maga a cseresznye szára nyálkaoldó, vizelethajtó és fogyasztó teakeverékek fontos alkotórésze. A cseresznyét karcsúsító gyümölcsnek is hívjuk, mivel már a bélben képes semlegesíteni a zsírokat, így azok nem tudnak bejutni a vérbe. 
  • Magas fehérje-, zsír- és szénhidráttartalma miatt önálló étkezésre is ajánlott több napon át, más tápanyagok mellőzésével. Fogyáshoz, bőrfiatalításhoz nincs ideálisabb módszer, mint cseresznye cseresznyével. Energiatartalma csak 500 kalória kilónként.
A cseresznyét éretten kell leszedni, mivel sok gyümölccsel ellentétben, nem érik tovább szüret után. Közvetlen fogyasztás előtt mossa csak meg, addig pedig tárolja hűtőben.

Praktikák:

Magját a szívproblémák áldásos szerének tartják: 10-20 tört magbelső napi fogyasztása a szívizom munkáját segíti, erősíti.
Délelőtt fogyasztva lúgosítja a szervezetet. Lehet e végett napokig csupán cseresznyét enni, egy ilyen cseresznyekúra alatt a szervezet éves mérgektől szabadul meg. A cseresznyének magas fehérje, szénhidrát és zsírtartalma miatt alkalmas erre: 8 g fehérjét, 7 g növényi zsírt, 140 g gyümölcscukrot, 5 g szerves sót és 4 g rostanyagot tartalmaz kg-onként.

A szárából készített tea, nagyon kellemes aromájú tea. Gyomor- és légzőszervi problémákra használható, de más kellemes zamatú növényekkel keverve kellemes reggeli, napközbeni ital készthető belőle.
Nyári zöld tea: egy csomó citromfű, egy szál menta, egy marék cseresznyeszár, 5-6 málna, vagy földieper levél. A zöld növényeket egy liter vízzel leforrázzuk, hagyjuk kihűlni. Citrommal, mézzel enyhén ízesítve fogyasztható.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése