2013. augusztus 7., szerda

6 Meglepő tény amit nem tudtál az UHT tejtől



Az UHT Tej

Tudtad, hogy az UHT tej egészséges ? És, hogy nincs benne tartósítószer, csak tej ?
Ha eddig kérdésed volt a boltban kapható tejekről most elárulunk néhány titkot amit sokan nem , vagy tévesen tudnak erről a tejtípusról.

1.
Az UHT tejhez nem adnak semmilyen mesterséges anyagot. Sokakban él az a tévhit, hoyg a sokáig eltartható tej mesterséges anyagok hozzáadásával őrzi meg minőségét akár hat hónapig is.
Az igazság : A hőkezelés és a csomagolás együttesen felel a termék szavatosságáért.

2.
Az UHT tej az "ultra high temperature treated " vagyis ultra magas hőmérsékleten kezelt tej rövidítése. Az eljárás során a tejet nagyon rövid időre ( 2-3 másodpercre ) felhevítik nagyjából 135-137c fokra .
Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus azaz fertőző anyagoktól mentes környezetben csíramentes csomagolásba töltik . Így az összes mikroorganizmus elpusztul és a tej nem tud megsavanyodni.

3.
A hőkezelésen kívül a doboznak is fontos szerepe van a hosszú eltarthatóságban. A különleges hat rétegből álló italos kartoncsomagolás megakadályozza , hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen ezért nincs szükség tartósítószerre.

4.
Ha egy dobozos tejen azt látod , hogy TEJ abban nincs semmi más csak színtiszta tehéntej.  A Magyar élelmiszerkönyv szabályozása  szerint csak arra a termékre lehet ráírni a " TEJ "szót amely kizárólag tejet és semmi mást nem tartalmaz.

5.
Miért más az íze az UHT tejnek ? Az egyszerű cukrokká bontott tejcukor a hőkezelés hatására enyhén karamelizálódik. Ez váltja ki az édeskés ízt.

6.
Miért nem alszik meg a hőkezelt dobozos tej ? Mivel hőkezelés során a tejben lévő mikroorganizmusok elpusztulnak a tej nem tud megaludni. ha azonban egy pohár dobozos tejhez hozzáadunk egy kanál tejfölt a tejsav baktériumok hatására az UHT tej is megalszik.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése