A nátrium-glutamát széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag,
érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy
stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az
intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.
A Na-glutamát gyökerei egészen Japánig
nyúlnak vissza. A japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri
hínárt használták ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae
Ikeda sikeresen izolálta a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Ez
volt a glutamát. Ezután Dr Ikeda céget alapított az anyag
Na-glutamátként való forgalmazására. Idővel a nyugati világba is
eljutott ez a színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos por, ami
az íztelen ételek „feljavítására” volt hivatott. Az élelmiszeripar
kihasználta a nagy lehetőséget és a jelentős költségcsökkentés
reményében minden komolyabb vizsgálat nélkül használni kezdte. Az
1970-es években, amikor a gyorsétkeztetés megkezdte piaci növekedését, a
Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben.
Ma már szinte mindenben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében,
valamint a gyorséttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben
Jelenlévő anyag. Levesporok, leveskockák, mártások, konzervek,
fűszerkeverékek, fűszersók, fagyasztott készételek, virslik,
felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonya szirmok, snack-ek,
stb. elengedhetetlen alkotóeleme. Ráadásul függővé tesz bizonyos ételek
fogyasztására. Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök
nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az
ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok
ínycsiklandó ételei a „gondosan válogatott összetevőivel, íz
varázslataival, íz rafinériájával”, szintén ezt függőséget erősítik.
Mi a gond vele?
A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkre teszi az
agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított
funkciókat. A következő tüneteket okozhatja: migrénes fejfájás,
hányinger, hányás, hasmenés, asztmás rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi
fájdalmak, erős szívdobogás, gyerekeknél viselkedési zavarok.
Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás, kiütések.
Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség is
azonnali reakciót vált ki van, akinél csendesen a felszín alatt
munkálkodik. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert
náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok
könnyebben találnak utat az agyba. A legújabb kutatások szerint a
Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, hanem idegi
elváltozásokat is pl. Parkinson, vagy Alzheimer -kór. Káros hatásáról
már 1968-ban lehetett cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban,
azóta számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát.
A glutamát ingerületátvivő aminosav, az agyi neuronok közötti
információ átvitelben játszik szerepet. Ma már ismert, hogy a
leggyakoribb daganatfajtáknak: mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő,
petefészekrák, valamint a fej és nyaki tumoroknak vannak glutamát
receptoraik. Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki, sokkal
gyorsabban nőnek és terjednek, valamint a szokásos kezelési eljárást is
megzavarják.
Mégis minek köszönhető töretlen lendülete?
Ahol csillapíthatatlan a profitéhség, ott könnyen eltűnnek a tömeges
fogyasztói panaszok és könnyű szőnyeg alá söpörni a kutatási
eredményeket. Tény azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a
glutamátra. A nyugati orvosi modell nem veszi figyelembe az élelmiszer
bevitelt és az élelmiszereken keresztül felhalmozódott kémiai anyagok
hatását, ezért sokáig az FAO vagy az EU szakértői elbagatellizálták a
jelenséget mondván, nincs tudományos bizonyíték a glutamát egészségügyi
kockázatára. A vitatott ízfokozók legújabb megítélése már sokkal
szigorúbb. A Független Egészségtanács Fórumában megjelent cikk szerint a
glutamát kerülendő, egészségkárosító hatású adalékanyag.
Addig is, amíg eltűnik az élelmiszerekből - erre sok esélyt nem látok,
figyeljünk az összetevőkre. Ma már sokan tisztában vannak a glutamát
káros hatásával, ezért a glutamátot cselesen különböző nevek alatt
rejtik el az ételek összetevőiben. Ha ezekkel találkozik, ne vegye meg:
E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett
élesztő, ízfokozók, kálcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje.
Ha ezeket látja az élelmiszer címkén, akkor biztos, hogy glutamáttal
akarják megetetni.
Óvja önmaga és gyermeke egészségét.
2013. július 21., vasárnap
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése