2014. január 14., kedd

Ausztrál vállalat termeli ki a mecseki szénvagyont


Új fejezet nyílik a Wildhorse Energy magyarországi beruházása előtt a felszín alatti szénelgázosítási technológia (Underground Coal Gasification, UCG) alkalmazását lehetővé tévő törvénymódosításnak köszönhetően – írja proactiveinverstors.co.uk hírportál.
Miután a magyar parlament elfogadta a bányászatról szóló törvény módosítását és kiegészítését a felszín alatti szénelgázosítási technológia alkalmazását szabályozó paragrafusokkal, a bányászati törvényben foglaltak alapján megnyílik az út a technológia alkalmazása előtt.
“Üdvözöljük ezt, a Közép-Európában elsőként meghozott törvényt és bízunk benne, hogy ezzel új fejezet nyílik meg az UCG technológiát alkalmazó különféle fejlesztési projektjeink előtt a Magyarországon és az egész régióban” – mondta Matt Swinney, a Wildhorse ügyvezető igazgatója.
A Mecsek UCG projekt a Wildhorse Energy ausztrál érdekeltségű bányaipari vállalat legelőrehaladottabb magyarországi UCG projektje. A projekt keretében a cég szintetikus gáz termelésének beindítását tűzte ki célul a szén helyi elgázosításával. A vállalat másik magyarországi UCG projektje a Dorog melletti Izabella kutatási projekt. A terület közelében található három erőmű és egy földgázvezeték is.
A Wildhorse Energy Lengyelországban négy, a Cseh köztársaságban három szénvagyonnal rendelkező terület kiaknázására adta be engedélykérelmét.
A korábbi sajtóhírek szerint évek alatt összesen 76 milliárd forintot költene el a mecseki szénkészletre alapuló beruházásokra az ausztrál Wildhorse Energy. A cég a beruházásokról készített egy tanulmányt is, amely egy több mint 400 megawatt kapacitású energiatermelő projekt megalapozását szolgálja: ennek első lépcsője a 130 megawattos bemutató üzem, illetve egy erre települő 61 megawattos kombinált  gázciklusú erőmű. A társaság a tanulmányban úgy számolt, hogy mindkét egység 2014
negyedik negyedévében kezdheti meg működését a Pécstől északnyugatra található Váralja régióban.

Forrás: magyartudat.com

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése